El Dia Orwell 2019 tindrà lloc els dies 18 i 19 de juny. Aquesta és la programació de la 7ª edició del Dia Orwell:
18 de juny – Dia Orwell
16.00 – Rutes literàries del dia orwell
Rutes literàries gratuïtes per els espais orwellians al voltant de les Rambles.
Com cada any, la Ruta Orwell conduirà des de l’arribada d’Orwell a una ciutat immersa en un clima revolucionari fins els tràgics Fets del maig de 1937 i la repressió estalinista del POUM que els van seguir. Al Dia Orwell 2019 hi haurà tres rutes literàries simultànies, conduïdes respectivament pels guies Ricard Martínez, Nick Lloyd (rutes en català) i Catherine Howley (ruta en anglès).
INSCRIU-TE
18:00 – TAULA RODONA: NOVES MIRADES SOBRE ORWELL
Lloc: CCCB
Hora: 18.00 h
Vuitanta anys després del seu pas per la nostra ciutat, la figura i l’obra de George Orwell continuen despertant interès. Joves periodistes i investigadors locals subratllaran l’actualitat d’Orwell com a referent tant literari com polític i la necessitat d’acostar-lo al públic més jove.
Aquesta taula rodona, moderada per Albert Lladó, comptarà amb la participació d’Andrea Lucio i Jordi de Miguel, autors de la versió il·lustrada d’Homenaje a Cataluña (Debate, 2019), i Oriol Quintana, autor de La condició de l’home corrent: sobre l’humanisme de George Orwell (Viena Edicions, 2019), assaig guardonat amb el 26è Premi Joan Maragall.
Més informació i entrades, al web del CCCB.
19:30 – CONFERÈNCIA DE DEBORAH LEVY – AMB VEU PRÒPIA. LLENGUA, LITERATURA I LA POLÍTICA DEL SILENCI

Lloc: CCCB
Hora: 19.30 h
George Orwell va publicar un breu assaig autobiogràfic titulat Per què escric el 1946. L’escriptor hi identificava quatre motius per escriure: pur egoisme, entusiasme estètic, impuls històric i motivació política. Tot dialogant amb el text de l’escriptor britànic, l’obra autobiogràfica de Deborah Levy Cosas que no quiero saber (Literatura Random House, 2019) és, en part, un homenatge a l’assaig d’Orwell, alhora que un repàs al trajecte vital de l’autora des de la seva maduresa. Levy, figura reconeguda del panorama literari britànic, parteix del text d’Orwell tot revisitant-lo des de la perspectiva de la dona escriptora. En aquesta conferència, que coincideix amb la publicació en castellà dels seus dos darrers llibres (Cosas que no quiero saber i El coste de vivir, LRH, 2019), Deborah Levy reflexionarà sobre el propòsit polític com a motivació per a la seva pròpia escriptura.
Més informació i entrades, al web del CCCB.
19 de juny
11.00 – Ruta literària

El 19 de juny hi haurà una darrera ruta literària del Dia Orwell 2019, conduïda pel catedràtic d’història Fernando Casal. Entre els diversos escenaris d’Homenatge a Catalunya que visitarà aquesta activitat gratuïta destaquen l’hotel Continental, el Cafè Moka, que durant els fets de maig del 1937 va ser pres per la guàrdia d’assalt, o el terrat de la Reial Acadèmia de les Arts i les Ciències.
INSCRIU-TE
18.30 – Orwell pren cafè al Moka – Tertúlia literària

Lloc: Cafè Moka
Hora: 18.30
El 20 de maig de 1937 una bala va ferir George Orwell al coll, mentre lluitava amb el bàndol republicà a Alcubierre, al Front d’Aragó. La ferida tenia molt mal pronòstic i els metges que el van atendre el van enviar a l’Hospital General de Catalunya, l’actual Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
Més de 80 anys d’haver estat escenari dels fets de maig descrits a Homenatge a Catalunya, el Cafè Moka acull l’últim dels actes del Dia Orwell 2019 a Barcelona. L’acte començarà amb una xerrada breu, «La ferida de George Orwell al Front d’Aragó i el seu tractament a l’Hospital General de Catalunya», a càrrec de Carmen Pérez Aguado, consultora d’anestesiologia de l’Hospital de Sant Pau i periodista. La Dra. Pérez Aguado relatarà el camí que va seguir Orwell des de la província d’Osca fins Barcelona, així com les característiques de la seva ferida i el tractament innovador que va rebre als pavellons modernistes de Sant Pau.
Tot seguit, el metge i historiador Carlos Hervás i Puyal parlarà sobre les característiques dels hospitals republicans al Front d’Aragó, abans de donar pas a una tertúlia que comptarà amb els següents participants:
- Andy Durgan, historiador especialitzat en la guerra civil espanyola
- Pilar Salmerón, arxivera de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
- Marc Antoni Broggi, cirurgià.
- Miquel Berga, professor de literatura anglesa a la Universitat Pompeu Fabra
- Ricard Martínez, fotògraf i investigador
- Fernando Casal, catedràtic d’Història
- Pau Rubio, periodista i coordinador del Dia Orwell
L’asistència a la tertúlia és gratuïta i no cal inscripció prèvia. L’aforament és limitat.
21 i 22 de juny – Dia Orwell en Aragó
Els dies 21 i 22 de juny de 2019 el Dia Orwell arriba per primera vegada a Aragó, amb un programa d’actes repartits en dues jornades i que inclou conferències i una visita a diversos escenaris del front d’Aragó i a una de les posicions ocupades per Orwell durant el seu periple com a milicià del POUM.
Més informació