El Dia Orwell 2019 tindrà lloc els dies 18 i 19 de juny. Aquesta és la programació de la 7ª edició del Dia Orwell:

 

18 de juny – Dia Orwell

 

16.00 – Rutes literàries del dia orwell

Autor: Pau Rubio

Rutes literàries gratuïtes per els espais orwellians al voltant de les Rambles.

Com cada any, la Ruta Orwell conduirà des de l’arribada d’Orwell a una ciutat immersa en un clima revolucionari fins els tràgics Fets del maig de 1937 i la repressió estalinista del POUM que els van seguir. Al Dia Orwell 2019 hi haurà tres rutes literàries simultànies, conduïdes respectivament pels guies Ricard Martínez, Nick Lloyd (rutes en català) i Catherine Howley (ruta en anglès).

INSCRIU-TE

 

 

18:00 – TAULA RODONA: NOVES MIRADES SOBRE ORWELL


Lloc: CCCB
Hora: 18.00 h

Vuitanta anys després del seu pas per la nostra ciutat, la figura i l’obra de George Orwell continuen despertant interès. Joves periodistes i investigadors locals subratllaran l’actualitat d’Orwell com a referent tant literari com polític i la necessitat d’acostar-lo al públic més jove.

Aquesta taula rodona, moderada per Albert Lladó, comptarà amb la participació d’Andrea Lucio i Jordi de Miguel, autors de la versió il·lustrada d’Homenaje a Cataluña (Debate, 2019), i Oriol Quintana, autor de La condició de l’home corrent: sobre l’humanisme de George Orwell (Viena Edicions, 2019), assaig guardonat amb el 26è Premi Joan Maragall.

Més informació i entrades, al web del CCCB.

 

 

19:30 – CONFERÈNCIA DE DEBORAH LEVY – AMB VEU PRÒPIA. LLENGUA, LITERATURA I LA POLÍTICA DEL SILENCI
Deborah Levy - © Sheila Burnett
© Sheila Burnett

Lloc: CCCB
Hora: 19.30 h
George Orwell va publicar un breu assaig autobiogràfic titulat Per què escric el 1946. L’escriptor hi identificava quatre motius per escriure: pur egoisme, entusiasme estètic, impuls històric i motivació política. Tot dialogant amb el text de l’escriptor britànic, l’obra autobiogràfica de Deborah Levy Cosas que no quiero saber (Literatura Random House, 2019) és, en part, un homenatge a l’assaig d’Orwell, alhora que un repàs al trajecte vital de l’autora des de la seva maduresa. Levy, figura reconeguda del panorama literari britànic, parteix del text d’Orwell tot revisitant-lo des de la perspectiva de la dona escriptora. En aquesta conferència, que coincideix amb la publicació en castellà dels seus dos darrers llibres (Cosas que no quiero saber i El coste de vivir, LRH, 2019), Deborah Levy reflexionarà sobre el propòsit polític com a motivació per a la seva pròpia escriptura.

Més informació i entrades, al web del CCCB.

 

 

19 de juny

 

11.00 – Ruta literària
Durant una de les rutes literàries del Dia Orwell 2018, Fernando Casal mostra una foto del Café Moka a l'exterior del mateix establiment.
Ruta literària del Dia Orwell 2018.

El 19 de juny hi haurà una darrera ruta literària del Dia Orwell 2019, conduïda pel catedràtic d’història Fernando Casal. Entre els diversos escenaris d’Homenatge a Catalunya que visitarà aquesta activitat gratuïta destaquen l’hotel Continental, el Cafè Moka, que durant els fets de maig del 1937 va ser pres per la guàrdia d’assalt, o el terrat de la Reial Acadèmia de les Arts i les Ciències.

INSCRIU-TE

 

 

18.30 – Orwell pren cafè al Moka – Tertúlia literària
Imatge de l'informe policial sobre George Orwell
Imatge de l’informe policial sobre George Orwell

Lloc: Cafè Moka
Hora: 18.30

El 20 de maig de 1937 una bala va ferir George Orwell al coll, mentre lluitava amb el bàndol republicà a Alcubierre, al Front d’Aragó. La ferida tenia molt mal pronòstic i els metges que el van atendre el van enviar a l’Hospital General de Catalunya, l’actual Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Més de 80 anys d’haver estat escenari dels fets de maig descrits a Homenatge a Catalunya, el Cafè Moka acull l’últim dels actes del Dia Orwell 2019 a Barcelona. L’acte començarà amb una xerrada breu, «La ferida de George Orwell al Front d’Aragó i el seu tractament a l’Hospital General de Catalunya», a càrrec de Carmen Pérez Aguado, consultora d’anestesiologia de l’Hospital de Sant Pau i periodista. La Dra. Pérez Aguado relatarà el camí que va seguir Orwell des de la província d’Osca fins Barcelona, així com les característiques de la seva ferida i el tractament innovador que va rebre als pavellons modernistes de Sant Pau.

Tot seguit, el metge i historiador Carlos Hervás i Puyal parlarà sobre les característiques dels hospitals republicans al Front d’Aragó, abans de donar pas a una tertúlia que comptarà amb els següents participants:

  • Andy Durgan, historiador especialitzat en la guerra civil espanyola
  • Pilar Salmerón, arxivera de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
  • Marc Antoni Broggi, cirurgià.
  • Miquel Berga, professor de literatura anglesa a la Universitat Pompeu Fabra
  • Ricard Martínez, fotògraf i investigador
  • Fernando Casal, catedràtic d’Història
  • Pau Rubio, periodista i coordinador del Dia Orwell

L’asistència a la tertúlia és gratuïta i no cal inscripció prèvia. L’aforament és limitat.
 

21 i 22 de juny – Dia Orwell en Aragó

Els dies 21 i 22 de juny de 2019 el Dia Orwell arriba per primera vegada a Aragó, amb un programa d’actes repartits en dues jornades i que inclou conferències i una visita a diversos escenaris del front d’Aragó i a una de les posicions ocupades per Orwell durant el seu periple com a milicià del POUM.

Més informació