Un dels trets distintius del Dia Orwell des de la seva primera edició són les rutes literàries al voltant d’Homenantge a Catalunya. Aquesta passejada literària per la Barcelona d’Orwell s’ofereix de franc, gràcies al treball de diversos guies voluntaris.

La Ruta Orwell condueix des de l’arribada d’Orwell a una ciutat immersa en un clima revolucionari fins els tràgics Fets del maig de 1937 i la repressió estalinista del POUM que els van seguir.

Aquests són el punts de la Barcelona d’Orwell que visitem durant la ruta:

Les Rambles

Imatge de La Rambla de Barcelona durant el mes de juny de 2018

La Rambla va ser el centre neuràlgic de la ciutat durant la guerra i també és la via a través de la qual transcorre la ruta literària del Dia Orwell. Diaris, partits i milícies hi tenien seu. A la seva arribada a la ciutat, el 26 de desembre de 1936, George Orwell es va adreçar directament a la Rambla, on hi havia els seus contactes polítics. L’atmosfera genuïnament revolucionària que es respirava a una ciutat “en mans del proletariat” el va deixar captivat.

Tanmateix, aquesta imatge “mítica” va canviar radicalment en qüestió de només quatre mesos, quan l’escriptor britànic va tornar de permís i es va trobar una realitat sòrdida, violenta i estripada, on el fervor revolucionari s’havia esvaït. Va ser llavors quan es van produir els anomenats “fets de maig” del 1937.

Durant els primers dies d’aquell mes, l’intent de la Generalitat de recuperar l’edifici de la Telefònica de Plaça Catalunya, en mans dels anarquistes des de l’inici de la guerra, va fer esclatar les tensions soterrades i va donar lloc a una lluita ferotge entre dues faccions del bàndol republicà. La Rambla es va omplir de barricades i va quedar dividida en dues parts, una controlada per PSUC, guàrdia d’assalt i partidaris de l’ordre republicà, i l’altra sota el control del POUM i la CNT. Orwell no només va prendre part en els esdeveniments d’aquells dies, sinó que a més en va deixar testimoni a les pàgines d’Homenatge a Catalunya.

Hotel Falcón

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Durant la guerra civil, l’Hotel Falcón va quedar en mans del POUM, que el va utilitzar com a pensió pels seus milicians. Quan el 3 de maig del 37 van esclatar els tiroteigs a les Rambles, els milicians del POUM —entre els quals hi havia Orwell— van rebre instruccions d’agrupar-se a l’Hotel Falcón.

Un cop allà es va procedir a distribuir entre els presents l’escàs armament de què es disposava. Orwell es va fer amb un dels 16 fusells que hi havia, però poc després algun company li va prendre, amb la qual cosa va quedar armat amb una pistola que havia adquirit al mercat negre.

Al davant de l’hotel es va plantar una barricada, que ell va haver de creuar per arribar al Comitè Local del POUM.

Al cap de poc més d’un mes, el 16 de juny, en paral·lel a la detenció d’Andreu Nin, es va fer una batuda a l’Hotel Falcón, durant la qual es va detenir i empresonar a tots els presents sense presentar càrrecs. Posteriorment les instal·lacions de l’hotel van acabar convertides en presó.

Al punt on hi va haver l’Hotel Falcón actualment es troba la Biblioteca Gòtic – Andreu Nin.

 

Teatre Principal

Barricades a la Rambla de Barcelona

Col·lectivitzat pel POUM, va ser la seu del comitè local del partit, així com l’oficina d’allistament de milícies. També va ser la primera parada d’Orwell a Barcelona.

Tot i que el teatre va tancar les seves portes fa anys, al seu interior encara es troba la “Cúpula Venus”, que encara permet evocar l’atmosfera d’aquells dies en què Orwell es va trobar amb el representant de l’International Labour Party (ILP) britànic, John McNair.

Durant els dies tensos de maig del 37, fruit de la necessitat de romandre agrupats per si hi havia atacs, Orwell i els seus companys van haver de passar la nit del 3 de maig a l’interior del teatre.

 

Santa Maria del Pi

Imatge de la Ruta Orwell de 2017 a la Plaça del Milicià Desconegut

A la façana posterior de l’església de Santa Maria del Pi encara es pot llegir una pintada que diu “Plaça del milicià desconegut”, un homenatge humil a tots els voluntaris que van oferir les seves vides per defensar la llibertat.

El 3 de maig de 1937 Orwell es trobava passejant per la Rambla quan va presenciar un tiroteig. Al campanar de Santa Maria del Pi s’havien instal·lat uns guàrdies d’assalt que obrien foc contra joves de la CNT. Aquesta posició a dalt de la torre va ser un punt clau durant els fets de maig, ja que va permetre dominar les Rambles des de dalt.

 

La Boqueria

El 4 de maig del 1937, Orwell decideix arriscar-se a travessar la Rambla per arribar a l’Hotel Continental. De camí, però, decideix fer una aturada a La Boqueria. Els carrers estaven paralitzats pels enfrontaments. Tot i així, al mercat va aconseguir prendre un cafè i comprar una mica de formatge. Des del campanar de Santa Maria del Pi van obrir foc contra ell i una bala li va passar xiulant pel costat. Més tard, quan tot el que tindria per portar-se a la boca seria aquell tros de formatge potser pensaria que el risc havia valgut la pena.

 

Hotel Citadines / Cafè Moka

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Al lloc que ocupa actualment l’Hotel Citadines hi havia la seu del POUM, on es va veure per darrera vegada amb vida al líder poumista Andreu Nin el 16 de juny de 1937, data de la seva detenció i desaparició.

Uns dies abans, l’immoble havia estat protagonista dels fets de maig. El 4 de maig del 37 Orwell s’hi va apropar per veure de primera mà quina era la situació i es va trobar amb un tiroteig tan intens que li va semblar comparable al del camp de batalla. L’edifici adjacent al de la seu del POUM, on hi havia el Cafè Moka, estava pres per la guàrdia d’assalt, que disparava amb foc de fusell. Al seu torn, els soldats de l’escamot de xoc tiraven granades per la vorera com si juguessin a les bitlles.

Segons narra a Homenatge a Catalunya, Orwell va veure com, enmig del tiroteig, el seu amic i comandant Georges Kopp es va desarmar a la vista dels guàrdies d’assalt i es va apropar al Cafè Moka jugant-se la vida. Un dels guàrdies va accedir a parlamentar amb ell i tots dos van arribar a un pacte: els milicians del POUM només obririen foc si eren atacats.

 

Teatre Poliorama

Reial Acadèmia de Ciències i Arts, Barcelona
© Fernando Casal

Un cop aconseguit l’alto el foc amb els guàrdies d’assalt, el 4 de maig del 37 Orwell i els seus companys van traslladar la seva posició al terrat del Cine Poliorama, on actualment hi ha la Reial Acadèmia de les Arts i les Ciències de Barcelona. Des d’allà podien vigilar tant la seu del POUM com el cafè Moka. Orwell hi va passar tres dies i tres nits, durant els quals el tros de formatge que havia comprat a la Boqueria i els llibres de Penguin Classics que portava a la butxaca van multiplicar el seu valor. Els guàrdies havien fet barricades i, a diferència dels milicians poumistes, rebien subministraments a través d’un túnel sota el cafè. En un moment determinat, Kopp se les va arreglar per intercanviar amb ells un fusell per 15 ampolles de cervesa.

Hotel Continental

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Es trobava en la part superior de La Rambla, entre els números 138 i 142. Col·lectivitzat a l’inici de la guerra per part de la Generalitat, segons Orwell era considerat “terreny neutral”. A Homenatge a Catalunya es diu que aquest establiment “es va omplir de gent d’allò més extraordinari. Hi havia periodistes estrangers, sospitosos polítics de tota mena, un aviador estatunidenc al servei del govern, diversos agents comunistes…”. També s’hi va allotjar Eileen, la dona d’Orwell, qui el 20 de juny del 37, en veure’l aparèixer per allà, el va salvar d’un destí incert avisant-lo perquè fugís immediatament, ja que el POUM havia estat il·legalitzat i l’havien anat a buscar.

Propera edició de les rutes

Juny 2019.